Викладачі кафедри музики прослухали онлайн-лекцію польського музичного терапевта Кшиштофа Стахири

16 березня 2021 р. викладачі кафедри музики долучилися онлайн-лекцію «Музикотерапія на тлі різних форм використання мистецтва в підтримці розвитку» у рамках проєкту «Мистецтво в дії. Арт-терапія в практиці польських спеціалістів». Спікером виступив Кшиштоф Стахира – музичний терапевт, музичний педагог, доктор наук у галузі педагогіки, науковий та дидактичний працівник Факультету педагогіки та психології Люблінського університету імені Марії Кюрі-Склодовської та керівник аспірантури музикотерапії цього ж університету, голова правління Польської асоціації арт-терапії та Польської асоціації музичних терапевтів (PSMT).

Проєкт «Мистецтво в дії. Арт-терапія в практиці польських спеціалістів» організований Посольством Республіки Польща у Києві та Польською асоціацією арт-терапії й присвячений застосуванню художніх форм в терапевтичній діяльності. У період з 16 березня по 25 травня 2021 року відбудуться онлайн-лекції, які присвячені розкриттю наступних тем: «Музикотерапія. Створення та виконання пісень у терапії дітей та молоді з травматичним досвідом», «Потенціали візуальної арт-терапії – зростання та зміни у творчому процесі», «Експресія тіла та елементи хореотерапії в терапевтичному процесі», «Театр, що йде за людиною – про суть акторської майстерності в терапевтичному театрі», «Чому театр? На непротоптаній стежині. Театр як форма терапевтичної роботи з людьми з обмеженими можливостями (можливості та проблеми)». До лекторського складу онлайн-зустрічей залучені польські спеціалісти з багаторічним терапевтичним досвідом, які розкриють можливості застосування музикотерапії, терапії через художню творчість, хореотерапії та театротерапії.

З вітальним словом до слухачів звернулася Єва Матушек-Загата – керівник науково-освітнього відділу Посольства Республіки Польща в Києві.

Онлайн-лекція проходила польською та українською мовами. Перекладачем на онлайн-зустрічі виступила Олена Шеремет.

На зустрічі пан Кшиштоф Стахира розкрив поняття «арт-терапія», пояснив помилковість сприйняття її як діяльності, що базується на використанні мистецтва, але насправді не є арт-терапією. Слухацькій аудиторії було запропоновано ознаки, за якими саме музикотерапія відрізняється від інших форм використання музики, також була представлена трудотерапія музикою або так звані музичні ліки. Онлайн-лекція була збагачена прикладами терапевтичної музичної діяльності Кшиштофа Стахири та інших арт-терапевтів.

Наприкінці лекції відбулося жваве обговорення тематики онлайн-лекції.

You may also like...

Перейти до вмісту