Викладачі кафедри музики взяли участь у мистецькому майстер-класі

21-22 жовтня 2021 р. відбулася VІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Теоретико-методологічні аспекти мистецької освіти: здобутки, проблеми та перспективи». Конференція проводилася факультетом мистецтв та Регіональним науково-творчим центром художньої освіти і майстерності Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини. Цьогоріч у рамках конференції відбулися ІІ етнофестиваль «Відкритий простір творчості», мистецький вернісаж та майстер-класи.

Викладачі кафедри музики відгукнулися на запрошення колег й долучилися до онлайн майстер-класу керівника Народного аматорського духового оркестру «Гармонія» Центру позашкільної освіти «Веселка» (с. Ківшовата, Таращанської ТГ, Київської області), випускника Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини Сергія Недужого. Митець познайомив із багатою історією колективу, адже у 2018 році оркестр «Гармонія» відсвяткував свій 85-річний ювілей. Завдячуючи, наполегливій праці Анатолія Спасюка та учасникам колективу – 22 січня 1993 року оркестру було присвоєне почесне звання «Народний». З 2016 року оркестром керує Сергій Недужий, який продовжує традиції й примножує здобутки колективу. Особовий склад колективу: 30 учасників оркестрової групи та 15 учасників танцювальної групи, з яких 27 – діти шкільного віку. Це чи не єдиний оркестр в Україні, який має дитячу струнну групу!

 Духовий оркестр «Гармонія» переможець всеукраїнських і міжнародних фестивалів-конкурсів: І місце на обласному фестивалі – конкурсі «Сурми Київщини» 2012 р., «Гран-Прі» на ХІХ міжнародному фестивалі дитячої творчості «Понтійська Арена – 2017», «Гран–Прі» на фестивалі – конкурсі духових оркестрів «Сурми Київщини – 2017», «Гран-Прі» на міжнародному фестивалі-конкурсі духових оркестрів «Понтійська Арена – 2018» в номінації «Авторська програма» тощо.

До уваги учасників майстер-класу були представлені обробки українських народних та сучасних зарубіжних пісень у виконанні духового оркестру. Сергій Недужий радо розповів про методику роботи з духовим оркестром, презентував навчально-методичну літературу, яка стає у нагоді при подоланні труднощів, що виникають у процесі творчої роботи юних музикантів. Він навів приклади авторських методичних розробок. Сергій Вікторович презентував авторський збірник ритмічних вправ для різних оркестрових інструментів «Ритмограй». Також керівник оркестру наголосив на використанні збірок аранжування творів сучасних митців, які подають нове трактування відомих загалу творів. Сергій Недужий розповів про використання у власній діяльності комп’ютерних програм для аранжування та створення музичних творів, вразив аудиторію матеріально-технічною базою, яку має оркестр (музичні інструменти, сценічні костюми). Також дуже цікавим є те, що юні оркестранти досить успішно реалізують особливу форму музично-хореографічного виступу – дефіле оркестру.

Нині Народний духовий оркестр «Гармонія» об’єднує та згуртовує обдаровану творчу молодь, має неабиякий творчий потенціал, перебуває в стані постійного творчого пошуку і готовий до подолання нових висот у розвитку одного з найдавніших і найдемократичніших жанрів музичного мистецтва – духової музики.

Захід продовжила доповіддю та презентацією фахівчиня мистецтької освіти в галузі образотворчого мистецтва – докторка хабілітована, професорка Університету  ім. Адама Міцкевича (Польща) Беата Котецька. Виступ професорки супроводжував перекладач. Пані Беата познайомила аудиторію з власним педагогічним досвідом, мистецькими здобутками. На онлайн-зустрічі Беата Котецька представила композиції сучасного мистецтва – композиції у русі, графіка, скульптури, цікаве поєднання матеріалів (глини, штучних матеріалів, епоксидної смоли, фарби тощо).

Пані професорка познайомила аудиторію з вимогами щодо мистецьких робіт для різних курсів. Зокрема, вона зазначила, що на останньому році навчання студенти представляють портрет-скульптуру і з радістю поділилася технологією виготовлення такого мистецького твору.

Беата Котецька наголосила на багаторічній академічній мобільності між Уманським державним педагогічним університетом імені Павла Тичини та Університетом  ім. Адама Міцкевича (факультетом у педагогіки і образотворчих мистецтв у Каліші) й запросила інші заклади вищої освіти мистецького спрямування до співпраці.

Викладачі кафедри музики висловлюють подяку організаторам та спікерам онлайн-конференції й сподіваються на майбутню співпрацю!

You may also like...

Перейти до вмісту